Káva je předmětem zkoumání již dlouhá léta a výzkumné zprávy se stále mění, přesto není špatné vědět, co studie dosud zjistily. Obecně se ví, že káva působí jako diuretikum, je močopudná, odvodňuje, a měla by se proto podávat se sklenicí vody. Také se traduje, že káva zvyšuje krevní tlak a zatěžuje oběhový systém. Podívejme se ale, jak to vypadá s kávou a jejím vlivem na zdraví člověka.
2001 - výzkumy prokázaly negativní vliv kávy v oblasti zvýšení rizika karcinomu močových cest (udáváno zvýšení rizika až o 20 % oproti lidem, kteří kávu nepijí). Zvýšení rizika platí zvláště pro lidi s pozitivní rodinnou anamnézou rakoviny močových cest.
2007 - hned několik studií potvrdilo ochranný vliv kávy na vznik a rozvoj rakoviny jater zvláště u lidí, kteří si dopřávají 2 šálky černé kávy denně.
2010 - proběhly výzkumy zaměřující se na plíce kuřáků, kteří jsou zároveň milovníky kávy. Byl prokázán snad mírný ochranný vliv, ale je potřeba zdůraznit, že veškeré negativní vlivy kouření (aktivního i pasivního) jsou natolik významné, že nemá smysl se vůbec zabývat mírným ochranným vlivem pití kávy. Pro organismus je absolutně nejlepší, když se zplodinami kouření vůbec nepřijde do styku!
2011 - dlouhodobý výzkum s mnoha respondenty poukázal na možné snížení rizika centrální mozkové příhody u lidí, kteří vypijí více než 4 šálky kávy denně. Ostatní studie tento závěr potvrdily.
2012 - tento rok přinesl sporné výsledky. Zkoumán byl vliv kávy na možné snížení rizika srdečního selhání, závěry nebyly příliš přesvědčivé.
2013 - závěry 36 studií, kterých se zúčastnilo více než milion respondentů, shodně potvrdily, že pití kávy ve větším množství nezvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění.
2015 - nejnovější výzkum prokázal, že pití černé kávy nepřevyšující 400 mg kofeinu denně (3-5 šálků) lidskému organismu neškodí zvláště když si kávu dopřejeme čistou - bez smetany a cukru.
Co bude dál?