Omega-3 mastné kyseliny jsou nenasycené mastné kyseliny, u kterých byl prokázán pozitivní vliv na zdraví. V tomto příspěvku shrnuji prospěšnost užívání a optimální dávkování stanovené vědeckými studiemi. Je známo, že omega-3 mastné kyseliny tělu dodáme konzumací tučnějších ryb (zejména losos, makrela, sardinky) a ořechů. Tělo si omega-3 mastné kyseliny nedokáže samo vyrobit, proto je nutné je přijímat stravou, ale někdy množství omega-3 mastných kyselin, které stravou přijmeme, není dostačující a benefitní účinky této látky jsou tudíž nicotné.
Stručný závěr proběhlých studií:
- příjem v množství 1 g/den dokáže regulovat srdeční rytmus
- ve stejném množství byl prokázán i protiarytmický účinek
- také snížení rizik náhlých srdečních příhod bylo prokázáno u suplementace trvající nejméně 3 měsíce ve výše uvedeném množství
- benefitem je také zjištění antisklerotického účinku
- významný je výsledek studie, která proběhla na několika tisících respondentů, a potvrdila velmi pozitivní vliv na tukový profil, konkrétně snížení hladiny triglyceridů (triacylglycerolů), ovšem omega-3 mastné kyseliny je potřeba přijímat ve zvýšeném množství - optimálně 2 g/den, pak je možné snížení hladiny triglyceridů až o 40% původní hodnoty
- omega-3 mastné kyseliny také účinkují na srdeční funkčnost - výzkumy prokázaly pozitivní vliv na hodnotu ejekční frakce, což je parametr určující práci srdce (udává se v %, norma 55-75%)
- prokázán byl také lehce pozitivní vliv na vývoj plodu u gravidních žen (zejména vliv na mozek plodu)
Závěry studií také potvrzují skutečnost, že dosud nebyla příliš benefitní suplementace Omega-3 u pacientů, kteří mají více kardiovaskulárních rizikových faktorů (patologický tukový profil, diabetes, trvale vysoký krevní tlak, nadváha nebo obezita aj.). U těchto pacientů nadále výzkumy probíhají.
Některé výzkumné práce se zaměřovaly na pacienty s demencí, revmatoidní artritídou, astmatem, mozkovými příhodami i depresemi - výsledky u těchto pacientů však dosud neprokázaly přesvědčivé výsledky.