Medicína, psychoterapie, zdraví, životní styl, léčba....

Přejídání a poznávací funkce

13.08.2015 18:12

Blahobyt života ve vyspělých zemích má svá pozitiva ale i negativa, která ovlivňují zdraví společnosti. Jde zejména o choroby jako diabetes mellitus 2.typu, vysoký revní tlak, poruchy metabolismu tuků a nadváha až obezita. Všechny tyto choroby vznikají na podkladě nezdravého životního stylu. Potud se jedná o problematiku relativně známou.

Nové studie rozšiřují rizika nezdravého životního stylu o spojitost zvýšeného příjmu energie s kvalitou poznávacích funkcí. Významnou úlohu zde hraje hipoccampus, který zastává mnoho složitých dějů, zejména na mnoha úrovních pracuje s informacemi z mozkové kúry a je relativně citlivý na poškození. Mimo jiné k jeho poškození dochází při Alzheimerově chorobě. 

Výzkumné práce* potvrdily zvýšené riziko poškození poznávacích funkcí při nadměrném energetickém příjmu, naopak redukce přijatých kalorií má pro rozpoznávací děje ochranný efekt.

Zdravý a racionální životní styl (nepřejídat se, zvýšený příjem ovoce a zeleniny, pestrá a kvalitní strava s omezením příjmu nezdravých tuků a soli, alkohol jen v bezpečných dávkách, pravidelné pohybové aktivity) tedy nejenže snižuje pravděpodobnost vzniku metabolických a kardiovaskulárních chorob, ale také brání poškození důležitých kognitivních funkcí.

*Department of Advanced Therapeutics for Cardiovascular Diseases, Kyushu University Graduate School of Medical Sciences