Medicína, psychoterapie, zdraví, životní styl, léčba....

Mozek, mysl, zdraví - Předmluva

02.10.2016 02:02

Předmluva k publikaci Mozek, mysl, zdraví

Titul publikace obsahuje 3 slova, která bezpochyby ovládají život každého z nás denně a neustále. Samostatně i společně rozhodují o našich reakcích, pocitech, emocích, rozpoložení … a v důsledku toho o našem duševním i fyzickém zdravotním stavu. Spoustu věcí děláme automaticky a ani nás nenapadne zamyslet se nad všemi souvislostmi a vazbami mezi těmito důležitými složkami, které nás řídí, formují, určují a rozhodují o mnohém z toho, jaké zaujímáme postoje, jak se chováme, jak se cítíme, jak působíme na ostatní lidi, jaký život žijeme.

Řada rysů a zdravotních aspektů je nám dána do vínku geneticky, přesto máme široké pole působení k tomu, abychom se cítili psychicky i fyzicky lépe, než tomu je třeba nyní, kdy čtete tyto řádky. Je omylem představovat si pod pojmem zdraví jen různé diagnózy, orgánová poškození nebo fyzickou bolest. Zdraví totiž znamená souhrn mnoha faktorů včetně duševní složky, vnějších i vnitřních stimulů, osobní i pracovní oblasti a řady dalších. Souvislosti bývají na první pohled někdy více a někdy méně jasné, ale vazby mezi mozkem, myslí a zdravím jsou prokazatelné a projevují se finálně v tom, jací vlastně jsme, jak žijeme. Přemýšleli jste někdy nad tím, co se děje v mozku například při dlouhodobém či momentálním stresu? Jak tato situace ovlivní fyziologické procesy? Jaké klinické příznaky se mohou vyvinout? Jak se budete cítit? Kterou nemocí můžete onemocnět? Jak budou na stres reagovat svaly? Změní se řeč těla? Jak budete působit na ostatní? A jak budou reagovat ostatní na vás? Co obnáší stárnutí? Jaký podtext má svědění těla? Proč nemůžete zhubnout nebo naopak přibrat? Mozek a nespavost?

Podobných otázek je možno klást tisíce a tato publikace je určena pro všechny, kteří se chtějí o vzájemných souvislostech mezi mozkem, myslí, zdravím dozvědět více, také pro všechny chronicky nemocné, kteří kvůli svým zdravotním potížím mají „těžkou hlavu a neklidné spaní“ a pro všechny, kteří hledají úlevu a odpovědi na některé ze svých otázek.

Nikdy nelze odborně zodpovědět všechny otázky, ale bylo by chybou se o to alespoň nepokusit. Vydejte se proto na cestu poznání tohoto zajímavého tématu a nasměrujte svůj život k lepším zítřkům.

Přeji hezké čtení i přemýšlení a spokojený život.